Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Κριτική για το έργο "Ο Άνδρας Με Την Πουά Γραβάτα"!


Του Δημήτρη Όθωνα Φουτσιτζή

  Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο bar theater Αυλητής ART η πρεμιέρα της μαύρης κωμωδίας "Ο Άνδρας Με Την Πουά Γραβάτα".

  Στη σκηνή εμφανίζονται οι Αντώνης Καλομοιράκης και Δημήτρης Όθωνας Φουτσιτζής ως Ιάκωβος Λέδερμαν και Ρόμπερτ Άουερ Σόπεν αντίστοιχα, για μια ολόκληρη ώρα.

  Δείτε την πρώτη κριτική που αναρτήθηκε σήμερα από την κριτικό τέχνης Μ.Κ.:

"Ο άνδρας με την πουά γραβάτα. Εκεί που το γέλιο, ο προβληματισμός και …ο μηχανισμός των δακρύων νιώθεις να σε αλλάζουν." Ήμουν πολύ σκεφτική πηγαίνοντας στο θέατρο χθες το βράδυ. Σκεφτόμουν πώς μπορεί δύο άνθρωποι να κρατήσουν καλά μία κωμωδία που θα κρατάει τόσην ώρα! Θα έχει κάποιο ενδιαφέρον, το οποίο θα χαθεί αργότερα. Είναι δύσκολα τα έργα με δύο άτομα. Εξάλλου κι η υπόθεση δε λέει πολλά. Ένας άνθρωπος που αυτοκτονεί. Τίποτα παλιό, τίποτα καινούριο. Αυτό όμως που είδα δεν είχε να κάνει με καμία αυτοκτονία που έχω δει στο παρελθόν. Δεν ξέρω πώς να τα ταξινομήσω ακριβώς. Καταρχάς ως κείμενο είναι πάρα πολύ έξυπνο. Όχι μόνο είναι αυτοκτονία, αλλά τέτοιου είδους αυτοκτονίες δεν έχουν υπάρξει ξανά στο θέατρο (δε θα αποκαλύψω το μοτίβο του έργου). Έργο με πολύ καλή ροή, καλούς ρυθμούς, μεταβάσεις, συναισθηματικές κλιμακώσεις. Τα θέματα που πραγματεύεται είναι κυρίως υπαρξιακά, μέσα από μια πιο κωμική ματιά. 
Ο Δημήτρης Όθωνας Φουτσιτζής υποδύεται τον ψυχίατρο που εξετάζει τον αυτόχειρα Ιάκωβο Λέδερμαν, ο οποίος είναι συναρπαστικός, με μια εσωτερική δόση απολαυστικής τρέλας, που κρατάει το στάτους του υψηλό, ενώ όταν παρασύρεται από τα υπονοούμενα για την Πατρίτσια και κυνηγάει να βρει ξανά το στάτους του, γίνεται ιδιαίτερα κωμικός. Κυριαρχεί στο παίξιμό του μια αθωότητα ενός μικρού παιδιού, που όμως νιώθει μεγάλο. Μια εφηβική αγωνία για τον κάθε Ιάκωβο, που έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ο Αντώνης Καλομοιράκης υποδύεται τον Ιάκωβο Λέδερμαν. Όταν ανάβουν τα φώτα βλέπει κανείς έναν μπερδεμένο άνθρωπο μέσα στη ζωή του, μια εσωστρεφή αγωνία, ίσως και θλίψη βλέποντας τον να δοκιμάζει να τερματίσει τη ζωή του. Οι εναλλαγές του είναι απίστευτες. Η συναισθηματική του ειλικρίνεια βρίσκεται εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου, παρά τις τρομερές δυσκολίες που έχει ένας τέτοιος ρόλος. Η σουρεαλιστική διάθεση του τις περισσότερες φορές σε παίρνει μαζί ακόμα κι αν σου πει, ότι αν δοκιμάσεις να περπατήσεις ανάποδα θα τα καταφέρεις, υπάρχει μια εξαιρετική ειλικρίνεια σ’ αυτά που λέει και νιώθει. Και η αποκάλυψη, βέβαια, είναι στο τέλος, όταν ο Αντώνης Καλομοιράκης ως Ιάκωβος μιλάει στους θεατές για τη ζωή του, όπου εκεί παρατηρεί κανείς ένα ολόκληρο κόσμο της σύγχρονης πραγματικότητας να ξεδιπλώνεται και να καρφώνει σαν μικρά καρφάκια που σιγά – σιγά μεγαλώνουν κι ένα κοινό να παρακολουθεί μαγκωμένο και παγωμένο κάθε λέξη που λέει. Ειδικά στο φινάλε, εκεί που κοιτώντας το κοινό ενεργοποιεί το μηχανισμό των δακρύων και δεν έχει μείνει κανείς ανεπηρέαστος, δίχως να συγκινηθεί… 
Φεύγοντας, πήρα μαζί μου όλα την τροφή –γιατί κυριολεκτικά ήταν τροφή για σκέψη κάθε λέξη του έργου- και περπάτησα με μια φίλη μου. Δε μιλούσαμε πολύ. Σαν ακόμα να το επεξεργαζόμασταν μέσα μας. Σκέφτηκα πολλές φορές τι είναι αυτό που προτείνει, ποιος είναι αυτός ο τρόπος ζωής… Και κατέληξα ότι ενώ σκεφτόμουν όλα αυτά που το έργο πρότεινε, ερχόταν η πολυπόθητη κάθαρση.
Συστήνω ανεπιφύλακτα! Είναι σίγουρα μια παράσταση που έχει να πει πολλά, να κάνει κανέναν να γελάσει, να συγκινηθεί και να προβληματιστεί! 
Μ.Κ.


  Πληροφορίες Παράστασης:
  Χώρος: Αυλητής Art
  Διεύθυνση: Χριστοκοπίδου 17 & Αυλητών, Ψυρρή
  Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καλομοιράκης, Δημήτρης Όθωνας Φουτσιτζής
  Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη (έως 21/4)
  Ώρα: 21:30 
  Διάρκεια 60' χωρίς διάλειμμα 
  Τιμή: 8
  Κρατήσεις: 2106400987 & 6936943014
  Πρόσβαση με Metro: στάση Μοναστηράκι
  Πρόσβαση με Ηλεκτρικό: στάση Μοναστηράκι ή Θησείο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου