Του Δημήτρη Όθωνα Φουτσιτζή
Με την πάροδο του χρόνου έχουμε δει πολλά συγκροτήματα να κάνουν την εμφάνιση τους στον χώρο της μουσικής καταφέρνοντας να αποκτήσουν ένα τεράστιο φανατικό κοινό, όμως μερικά από αυτά διαλύθηκαν άδοξα. Στη χώρα μας τρία από αυτά έχουν στιγματίσει τη μουσική βιομηχανία, κάνοντας μας σήμερα να τα αναπολούμε.
Το αγαπημένο δίδυμο "Antique" με την Έλενα Παπαρίζου και τον Νίκο Παναγιωτίδη ξεκίνησε την καριέρα του το 1999. Δυο Έλληνες από τη Σουηδία κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή αυτών των δυο χωρών. Τα τραγούδια τους ήταν σε ελληνικό και αγγλικό στίχο ενώ στο ύφος των κομματιών κυριαρχούσε το ελαφρολαϊκό με το ποπ στοιχείο. Συνεργάστηκαν για τέσσερα χρόνια κυκλοφορώντας συνολικά 5 προσωπικούς δίσκους. Σταθμός στην καριέρα τους αποτέλεσε η συμμετοχή τους στη Eurovision εκπροσωπώντας τη χώρα μας το 2001 με το τραγούδι "(I Would) Die For You" κατακτώντας την 3η θέση -την καλύτερη θέση που είχε πάρει μέχρι τότε η Ελλάδα-. Διαλύθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού το 2003, ακολουθώντας ο καθένας χωριστούς δρόμους για σόλο καριέρα. Η Έλενα ξεκίνησε δυναμικά την πορεία της με ένα χρυσό cd single από τις "Αναπάντητες κλήσεις" ενώ δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με το "My Number One" και να μας κάνει όλους υπερήφανους. Τα χρόνια που ακολούθησαν για εκείνη ήταν και είναι άκρως ονειρικά με πολυπλατινένιους δίσκους, ατελείωτες επιτυχημένες εμφανίσεις, διεθνή καριέρα και σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις στον χώρο της μουσικής αλλά και από το Υπουργείο Τουρισμού. Από την άλλη, η πορεία του Νίκου δεν ήταν τόσο επιτυχημένη, ώσπου λίγα χρόνια μετά αποφάσισε να επιστρέψει στη Σουηδία δημιουργώντας τη δική του οικογένεια. Όμως το όνομα του ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2010, όχι με την καλή έννοια, καθώς καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε έξι χρόνια κάθειρξη για εκβιασμό σε συγγενικό πρόσωπο.
Το πιο επιτυχημένο boyband της χώρας μας, οι "ONE", υπό την δημιουργία του Γιώργου Θεοφάνους, κατάφεραν να ζήσουν μεγάλες στιγμές. Η καριέρα τους ξεκίνησε το 1999 και διήρκεσε πέντε χρόνια, κυκλοφορώντας συνολικά 5 προσωπικούς δίσκους και 5 maxi singles. Από την πρώτη στιγμή τα τραγούδια τους κατάφεραν να φτάσουν στην πρώτη θέση των ραδιοφωνικών charts, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ενώ μεγάλη επιτυχία για το συγκρότημα αποτελεί η συμμετοχή τους στην Eurovision εκπροσωπώντας την Κύπρο το 2002 με το τραγούδι "Gimme" κατακτώντας την έκτη θέση. Την επομένη χρονιά ο κεντρικός τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, αποχώρησε από το συγκρότημα ακολουθώντας τη δική του πορεία. Αντικαταστάτης του ήταν ο Δήμος Μπέκε. Την πρώτη χρονιά με το νέο μέλος συνεχίστηκε κανονικά η επιτυχημένη τους πορεία, ενώ το 2004 ξεκίνησε σταδιακά η πτωτική πορεία του συγκροτήματος ώσπου ο τελευταίος δίσκος τους να μην πάει καθόλου καλά σε θέμα πωλήσεων. Εκείνη την χρονιά αποφάσισαν να διαλυθούν. Η σόλο πορεία που ακολούθησαν ήταν κάτω του μετρίου. Πέρυσι συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τότε που χωρίστηκαν, ενώ μετά τη συμμετοχή του Δήμου Μπέκε στο "The Voice" άρχισαν να επανέρχονται στο προσκήνιο. Μάλιστα είχε δημοσιευθεί μια φωτογραφία με το συγκρότημα να ετοιμάζει την επιστροφή του με μια συναυλία και πιθανή νέα δισκογραφική δουλειά με κεντρικό τους τραγουδιστή τον Δήμο Μπέκε. Τελικά άνευ λόγου και αιτίας η επιστροφή δεν έγινε, εκτός από την guest εμφάνιση τους στον φετινό ελληνικό τελικό της Eurovision που ερμήνευσαν το "Gimme" με τον Κων/νο Χριστοφόρου.
Το 2003 προβλήθηκε μέσα από το Mega ένα talent show μουσικής, οι "Popstars", το οποίο αναζητούσε νέα κορίτσια που θα κατάφερναν να δημιουργήσουν ένα νέο γυναικείο συγκρότημα. Οι νικήτριες ήταν οι Μαρλέν Αγγελίδου, Φρόσω Παπαχαραλάμπους, Νάνσυ Στεργιοπούλου, Σάγια Χάνσεν και Ειρήνη Ψυχράμη, οι οποίες δημιούργησαν το πενταμελές συγκρότημα "Hi-5". Η πορεία τους ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα δυο χρόνια. Το θρυλικό "Ξέρω τι ζητάω" έφτασε αμέσως στην κορυφή των ραδιοφωνικών charts, ενώ το πρώτο τους cd single έγινε από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του χρυσό. Κυκλοφόρησαν συνολικά 3 προσωπικούς δίσκους, συνεργάστηκαν με την Άννα Βίσση, βραβεύτηκαν, το τραγούδι τους "Λάθος ή σωστό" ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, απόκτησαν ένα τεράστιο φαν κλαμπ που άλλος καλλιτέχνης αποκτά μετά από δέκα χρόνια πορείας, ώσπου στις αρχές του 2005 μετά το κλείσιμο της δισκογραφικής τους εταιρείας αποφάσισαν και ανακοίνωσαν την οριστική τους διάλυση. Οι λόγοι που οδήγησαν το συγκρότημα σ' αυτή την απόφαση δεν έγιναν ποτέ φανεροί. Η μοναδική που εξακολουθεί να κάνει καριέρα είναι η Shaya. Η Μαρλέν κάνει δικά της πράγματα στον χώρο της μουσικής, η βάση της είναι στην Κύπρο ενώ συνεργάζεται με μουσικούς παραγωγούς της Αγγλίας και της Γαλλίας. Η Νάνσυ την πρώτη διετία εμφανίζονταν σε μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της χώρας, ενώ σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια χορού σε αντίστοιχη σχολή, ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα φωνητικής. Η Ειρήνη, η οποία είχε τους περισσότερους φανς, συνεχίζει να τραγουδά σε μουσικές σκηνές, ενώ τέλος η Φρόσω είναι η μοναδική που δεν προσπάθησε για σόλο καριέρα, καθώς έφυγε για σπουδές στο Λονδίνο και σήμερα εργάζεται σε μεγάλη επιχείρηση της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου